Snotneuzen!

Vervelende snotneus! Ik heb het over verkoudheden.

Je voelt je moe, je ogen beginnen te tranen, je hebt misschien een kriebel in je keel of wat keelpijn en je wil het liefst van al gewoon onder een dekentje in de zetel kruipen. Een snotvalling staat vlak voor de deur of eerder al met één voet binnen.

Doorgaans blijf ik ervan gespaard maar niet deze winter. Ik heb alleen maar zin om me lekker in de warmte terug te trekken. Best aangenaam met momenten. ’t Hoort bij de winter, terugtrekken, rusten…Mijn lijf is moe. Ik luister en gun mezelf alvast een dagje rust. Walk the talk! Ik weet dat als ik mezelf en mijn verkoudheid goed verzorg ik er snel vanaf ben. En ik wil mijn snot ook liever niet doorgeven.

Aangezien ik dit soort schrijfsels al lang uitstel, neem ik deze verkoudheid als start voor het schrijven van een eerste blog post onder de categorie tips op z’n Xtels’. :-)

Zo, ik voel opeens een grote dankbaarheid voor deze verkoudheid.

Hoe ik mijn verkoudheid aanpak:

Oeroude methode om (opkomende) keelpijn tegen te gaan.

Simpel: gorgelen met warm zout water. Een wondermiddel dat je niets kost, 30 seconden gorgelen. That’s it! Een droge, kriebelende keel krijg je door gezwollen of geïrriteerde slijmvliezen. Zout helpt om water uit de geïrriteerde slijmvliezen te halen en dat vermindert de zwelling en de pijn.

 Hoe?

Meng een klein theelepeltje zeezout in warm water, goed roeren en gorgel ongeveer 30 seconden je keel. Beweeg je hoofd wat heen en weer terwijl je dat doet zodat het water overal – ook achteraan in je keel – komt. Twee keer per dag is voldoende, max drie keer afhankelijk van hoe erg je keel eraan toe is. Doe je ‘t meer dan kan je het omgekeerde effect krijgen dus overdrijf niet. Bij mij was één keer gorgelen voldoende deze week. Keelpijn verdwenen!

Inhaleren of dampen met etherische olie tegen snot, slijmen, sinussen die dreigen te verstoppen.

Ik gebruik hiervoor zo’n plastiek inhalator maar je kan ook een kookpot gebruiken met een handdoek over je hoofd.

 Hoe?

Beetje water koken, doe er zo’n 3 druppels etherische olie bij en adem de dampen in. Eerst zachtjes want het kan best heftig zijn als het water nog heet is en de druppels er net in zijn. Adem goed door je neus en visualiseer dat alles in en rond je sinussen draait en door je luchtpijp naar beneden in je longen gezogen wordt. Adem ook alleen in en uit door je mond terwijl je de inhalator goed tegen je gelaat houdt zodat er niets verloren gaat. Voel het verschil. 

Mijn favoriete etherische olie voor verkoudheid of sinussen die verstopt zitten:

Kajeput (Meladeuca cajeputti): Kajeput is o.a. mild pijnverdovend, microbendoedend, anti-septisch vooral in longgebied en sterk slijmoplossend. Het werkt ook stimulerend. 

 Mirte (Myrtus communis): Mirte werkt anti-septisch op longgebied, immuun stimulerend, microbendodend, slijmoplossend. Mirte is zeker mijn favariet! Vooral voor gebruik s’avonds hou ik van Mirte omdat het kalmerend werkt.

Neusdouche ! omdat spoelen de boodschap is voor gezonde sinussen.

Iedereen weet dat spoelen goed is, weinigen doen het echt. En toch is het zo deugddoend!

Thee, lekker heet!

 Drink ’s ochtends eerst een glas warm water met citroen. Werkt zuiverend op je lever en je hebt direct wat extra vitaminen binnen.

Thijm thee 

Rozemarijn thee

Lotuswortel thee (slijmoplossend)

Een warm drankje van appelsap, gembersap en kaneel (als je er wat KUZU in doet wordt het dikker en helemaal om te smullen)

Urmale Supplementen uit de huisapotheek zodat je verkoudheid snel beter wordt:

Pelargan (anti-virale werking bovenste luchtwegen),

Cysteïnaran (om slijmen los te werken),

Immunaran (boost immuunsysteem)

Acereola Plus (top vitamine C)

En wat nog…

Vickx op mijn voetzolen en borstkas. Zeker LG1 punt neem ik mee!

Lekker warm op het infrarood dekentje een boek lezen of wegdromen.

Eet vooral geen zuivel! Soep, groenten, … en s’ochtend een warm stevig ontbijt om te beginnen.

Wat kan ik voor je doen als je longen aandacht vragen en je sinussen dicht zitten?

Tijdens een behandeling werken we naar ontspanning en openen van je borstkas, via cranio-scacraal werk krijg je meer ruimte in je hoofd en sinussen. Via Shen Shiatsu werk ik je nier- en long-energie bij... Heerlijk deugddoend.

Heb je zelf leuke tips over hoe jij je verkoudheid aanpakt? Laat het me weten! Altijd leuk om van elkaar te kunnen leren.

Happy sharing!

Geniet van deze natte zondag.

Groetjes,

Christel