Als klassiek geschoold en praktiserend arts stel ik al jaren vast dat in de klassieke geneeskunde vaak het antwoord ontbreekt op niet meetbare of niet zichtbare klachten. Bij ontsteking of zwelling of pijn wordt gegrepen naar zware pijnstillers of cortisone zonder genezend effect op de onderliggende onbekende problematiek. Vanuit onze opleiding weten we dat de mens ontstaat uit de versmelting van twee cellen en dat alle lichaamsdelen en organen ontstaan zijn uit drie lagen. Alles hangt dus met elkaar samen. Vanuit deze kennis kan ik wat ik voel tijdens een shiatsu sessie vaak heel goed anatomisch situeren zonder dat ik moet begrijpen wat Xtel juist aan het losmaken of aanraken is. Ik geef me over om mijn pijn te verzachten die al jaren aanwezig is zonder anatomisch substraat. 

Pijn is zeer subjectief en wat ik hieronder beschrijf kan ik niet op wetenschappelijke (evidence based) verklaren. Ik heb meer dan 10 jaar pijn gehad thv mijn bekken waardoor ik amper kon wandelen. Door de behandeling van Xtel is deze pijn ter hoogte van het bekken grotendeels verdwenen. Zij heeft het onevenwicht tussen mijn linker en rechter lichaamshelft grotendeels kunnen herstellen. Er is nog andere pijn aanwezig, maar ik functioneer globaal beter. 

De behandeling is soms zeer confronterend en in de weken na een behandeling heb ik soms het gevoel gehad dat ik een zwaar gevecht heb geleverd. Een stroom van pijnsensatie overrompelt mijn lichaam en nadien wordt alles zachter en beter dan voorheen.

Mijn lichaam is mijn barometer om de stress en workoverload te meten. Sinds ik bij Xtel in behandeling ben, heb ik geleerd (met vallen en opstaan) om de alarmsignalen sneller te detecteren en gas terug te nemen zodat de verkramping niet in hevigheid toeneemt maar dat ik ze zelf kan doen afnemen.

Naast deze subjectieve pijnervaringen  kan ik ook zeer objectieve waarnemingen weergeven:

Ik had al meer dan 25 jaar een polskyste (ophoping van vocht thv pols) die mij wekelijks last bezorgde en een zwelling veroorzaakte thv de pols. Na een val met de fiets was de zwelling nog meer uitgesproken en pijnlijk. Na een behandeling bij Xtel was de pijn en de zwelling (kyste) volledig verdwenen. Thv de knieholte heb ik hetzelfde probleem – daar zijn we nog mee aan het werk – fietsen was door deze vochtophoping thv de knieholte in de voorbije jaren steeds pijnlijk, de laatste maanden loopt dit vlotter.

Door pollenallergie heb ik vaak verstopte sinussen in het voorjaar. Maanden liep ik rond met verstopte neus en lichte hoofdpijn. Xtel kan de sinussen vrijmaken en mij terug doen vrij ademen. Proppen slijm werden opgehoest uit mijn longen terwijl ik niet eens had gevoeld dat die er zaten. Het is niet definitief allemaal verdwenen en genezen, maar het is een heerlijk gevoel en ik kan zonder inhalatietherapie. 

Jaren verkramping thv mijn rechter schouder en beperking van mijn beweeglijkheid thv schouder en nek is meetbaar verbeterd onder de therapie.

Shen bodywork is niet het antwoord op alle ziekten en klachten maar voor mij werkt de aanraking.

Voor mij werkt de zacht helende hand van Xtel waar de klassieke geneeskunde geen antwoord op heeft.

— Ingrid M, arts